Wetenschap
Het probleem met vloeibare liposomen (zowel voor injectie als orale toediening) is dat ze vrij snel afbreken en een korte halfwaardetijd hebben. Ze zullen ook eerder afbreken in de maag, hoewel dat niet wil zeggen dat ze niet effectief zijn, maar ze zijn minder stabiel. Vloeibare liposomen vertonen vaak een lage oplosbaarheid en soms lekkage van de ingekapselde moleculen.
Er zijn enkele innovatieve methoden uitgevonden om deze problemen aan te pakken en daarvan zijn de zogenaamde prolipsomen het meest veelbelovend. De ontwikkeling van deze droge liposomen begon in de jaren 1980 voor gebruik in de farmaceutische wereld.
LipoCellTech™ liposomen zijn in feite proliposomen
De stabiliteit van proliposomen is veel beter dan die van gewone vloeibare liposomen. Het is een droog, vrijstromend korrelig materiaal (poeder) dat onmiddellijk een liposomale dispersie vormt bij contact met water of een biologische vloeistof in het lichaam. Wanneer de droge poeders gehydrateerd worden met water of lichaamsvloeistoffen, gevolgd door voorzichtig mengen (zoals in de maag), dispergeert de inhoud snel en ontstaat er een liposomale suspensie in de waterige oplossing. In feite, zijn de gevormde liposomen, eenmaal opnieuw opgebouwd in het lichaam, gelijk aan conventionele liposomen en stabieler en uniformer van vorm.
Samengevat zijn onze droge liposomen (proliposomen) stabieler en hebben ze dus een langere halfwaardetijd. Dit zorgt ervoor dat veel meer van de ingrediënten in de liposomen intact in de cellen terechtkomen. 1, 2.
Foto van een enkel LipoCellTech™ liposoom in poedervorm na contact met lichaamsvloeistoffen. De fosfolipiden zitten aan de buitenkant en de ingrediënten in het midden. 30.000 X vergroot met een elektronenmicroscoop.